SPECIAL ANNOUNCEMENT

PLEASE DO NOT REMOVE RIQZMIE CREATION BANNER FROM YOUR BLOG UNTIL WE SOLVE OUR PROBLEM WITH PHOTOBUCKET..WE WILL INFORM HERE AFTER WE REPLACE OUR NEW BANNER..PLEASE AWARE WITH THIS WARNING..THANK VERY MUCH FOR YOUR SUPPORT


my new website is still under construction..
http://www.riqzmiecreation.com/

http://www.loniavillage.com/

for all the visitor ,seller or buyer at loniavillage.com ...just for the info that now this website is under upgrading and please wait for news..thank very much

ADVERTISEMENT!

TANAH UNTUK DIJUAL;
LOKASI DI ULU YAM,SELANGOR..KELUASAN 3.5HEKTAR
EMAIL UNTUK KETERANGAN LANJUT;
yati_salem@yahoo.com

HOW TO LESS YOUR PETROL FOR YOUR CAR;
http://www.maxfuelpower.com/ref.plx?MN00028

*post terbanyak telah dimenangi oleh cik nur laily dari seremban..sila datang lagi ke http://www.loniavillage.com/
dan aktif kan diri anda disana..

masak sos ikan bawal

Tuesday, February 17, 2009

lauk nih memang peverot akak anak beranak satu family..kitaorg dah addcited tala lauk ni sejak kitaorg kecik2 lagih siap berebut lagih...so akak kat sini nak kongsilah ye cara simple cane nak bikinnye..tapi sory lah ye gambar kurang memuaskan tapi rasenye wallaa..kalo ada sesapa nak adjust atau bagi pendapat pon leh..so kita leh sesama belajar ekk..




1.alamak gambar bawang pon tak clear..sory ekk..bawang besar 2 bijik+bawang puteh 2 bijik+halia dalam 2 inchi
2.pastu segala bagai bahan kat arahan no 1 tadi dihiris besar2 dan di blend kasar2(jgnlah kasar sgt ye)..kang tercekik lak makan kalo seketul2 gak kuar dari mesin blend tu hehe..make sure masukkan air dalam setengah cawan dan minyak dalam sesudu kecik(nak kasi blend tu tahan lama)

3.gula kasi taruh sesudu ye

4.ni cili kering yg dah di kisar..10 tangkai ye


5.panaskan minyak dan goreng semua bahan2 yg dah di blend tadi sampai naik bau dan kekuningan
6.selepas ituh masukkan cili kering tadi(sory lopa nak ambik gambar cili dimasukkan kedalam kuali hehe)..masak cili tersebuat sampai tukar bau cili tu ..tapi pastikan jangan tukar bau jadik bau hangit hehe..sesudah tu masukkan sos cili jenama ikut suke dalam secawan ye..jangan lupa masukkan gula dan sedikit garam


7.ikan bawak sekor ni kasi mandi ngan kunyit dan garam dalam setengah sudu
8.pastu gorengggg sampai garing

9..pastu ambik sos yg dah siap goreng tadi dan satukan ngan ikan bawal yg dah siap goreng juga..daaa !!!leh makan sekarang..sila222..hehe

2 comments:

haslina said...

yg selalu masakkan gini ialah my hubby...leh tgk picture ngan ikan siakap kat blog saya...

riqzmie said...

oo yeke..memang resepi ni senang bangat..budak2 kecik pon suke hehe